Yaşam Çizgisi

Vital Signs

Robin Cook külliyatını tamamlama yolunda ağır ve emin adımlarla ilerlerken Yaşam Çizgisi'ni de aradan çıkardım. Bir de bir şeyi fark ettim. Eğer bir yazarın tüm kitaplarını okumaya karar verirseniz, iki kitabın arasındaki sürenin mümkün mertebe uzun olmasına özen gösterin.

Kitap klasik Cook şablonlarından biri ile yazılmış. Doktorun özel hastanelere, sağlık kuruluşlarına olan bakış açısı yine her zamanki gibi. Ben daha kitaplarında işini layıkıyla yapan bir özel hastane görmedim. Hepsi mi üçkağıtçı bunların arkadaş. Başrolde yine daha fazla kar hırsı ile insanlara zarar veren, bu amaç uğruna insan öldürmekten kaçınmayan özel bir klinik var. 

Esas karakterimiz daha önce yazarın Salgın kitabında tanıştığımız Dr. Marissa Blumenthal. Bu sayede ilk kez doktorun, Laura ve Jack ikilisinden başka bir kahramanı birden fazla kez kullanmış olduğunu görüyoruz. Başka romanlarda görecek miyiz bilmiyorum. Ancak yabancı kaynaklarda Laura ve Jack romanlarının ayrı bir seri olarak numaralandırıldığını biliyorum. Marissa için böyle bir ayrım görmedim. 

Aradan geçen zaman için de Brumenthal, evlenmiş barklanmış, Buchanan soyadını almış ve çocuk sahibi olmak için yanıp tutuşuyor. Ancak yapay dölleme sonuçları pek parlak değil. Kötü sonuçlar Marissa'yı depresyona sürükler. Terapi toplantılarından birinde fakülteden arkadaşı Wendy'nin de kendi ile aynı nedenden kısırlık tedavisi gördüğünü öğrenince işi detaylı incelemeye karar verir. 

Kitap her ne kadar Altın Kitaplar etiketi taşısa da acaba bendeki korsan olabilir mi kaygısı taşıyorum. Zira kenar boşlukları neredeyse yok denecek kadar az. Sol taraftaki sayfaların satır sonları neredeyse okunmuyor. Ancak çeviri gayet güzel.

Kitabın kapak resmi her ne kadar orijinali ve içeriği ile alakasız olsa da dikkat çekicilik açısından güzel. Arka kapakta ise Robin Cook romanlarının değişmeyen görseli, yazarın son çekilmiş bir fotoğrafı var. Yazar her ne kadar karizmasını korusa da yavaştan şakaklara ak düşürmüş, yaşlanmanın sinyallerini vermeye başlamış. Ancak hatırladığım kadarı ile her kitabına bir görselini koyma geleneğini hiç kaybetmemiş. Her kitabında bir fotoğrafı var. (Son kitabını okuduğum gün, bütün fotoğraflarını paylaşacağım).


Tempo ve sürükleyicilik iyi olsa da, artık kabak tadı vermeye başlayan standart kurgusu ve diğer kitaplarla olan benzerlikleri nedeni ile sıradan. Hatta bir cümle alıntı yapacak kadar bile edebi yönden yoksun. Market sepetlerinde 3-5 TL ye satılan kitaplar olur ya. Hani okuyunca "vay be" demezsiniz ama verdiğiniz paraya da acımazsınız. İşte onlardan...



Kitabının özeti, kitabı nasıl, iyi midir, okumalı mıyım, tavsiye, öneri, indir, konusu ne, kim yazmış çok satanlar mutlaka oku kim yazdı kitap roman robin cook, salgon, yapay dölleme, tıbbi gerilim, sağlık skandalı

Yorum Gönder

0 Yorumlar