Nasıl Kitap Yazılır?
Sıkı dur geldim. Yaratıcı (!) ama pahalı yazarlık kurslarında zaman harcamaya paydos. En az o kurslar kadar faydalı, eğitici bir tavsiye listesi hazırladım. Okumaya başlamadan önce her şeyinin hazır olduğundan emin ol. Çünkü sona geldiğinde kendini yazarken bulacaksın.
Madde – 1 Hiçbir Tavsiye Listesi Tamamıyla Sana Uygun Değil.
Bu liste dahil hiçbir “Nasıl Yazar Olunur? ya da “Nasıl Kitap Yazılır?” temalı bir yazıyı ciddiye alma. Zira yazmak işi kişisel bir eylemdir. Herkesin farklı bir hikayesi olduğu gibi farklı yazma süreci olacaktır.
Bunun farkında olarak devam edersen sevinirim.
Madde-2 Eğitim Şart
Madde 1’in tek istisnası bu olabilir ancak. Zaten muhtemelen herkes bunu öneriyor. Ancak ben konuya biraz daha farklı yaklaşacağım. Sadece iyi olanları değil kötü kitapları da oku. “Bu bile satılıyorsa benim kitabım hayli hayli satılır” hissi iyi bir motivasyon kaynağıdır.
Madde-3 Sonra Değil Şimdi
Asla uygun bir zamanın, müsait şartların olmayacak. Standart bir çalışma ortamı yaratmak bir tarafa, bazen üst üste iki cümleyi aynı bilgisayarda yazamadığın zamanların olacak
Yazmak için hayalini kurduğun o uhrevi ortam, ilham perisinin seni çırılçıplak beklediği o harika dakikalar asla var olmayacak.
Madde-4 Haddini Bil.
Unutma. Muhtemelen dünyanın en iyi yazarı değilsin. Ama sana bir sır vereyim muhtemelen en kötüsü de sen değilsin. Özgüven ile tevazu arasında bir denge tutturmaya çalış. Bu sayede dünyanın en çok okunan yazarı olamasan da dünyanın en çok küfredilen yazarlarından bir olmamayı garantilersin.
Madde – 5 At, Avrat, Kâğıt, Kalem
Not al, ben almıyorum ama sen al. Bu süper bir fikir, nasıl olsa unutmam, not almama gerek yok deme, unutuluyor. Ha unutulduğuna göre belki çok da süper bir fikir değildir, bilemedim.
Madde -6 Kamu Spotu
Köşe yazısı, tweet, senaryo, kitap, şiir, reklam metni… Herkes yazabildiği için ya da yazdığı şey için para kazanabilmeli. Ama hiç kimse para kazanmak için yazmamalı.
Bunu iki açıdan söylüyorum. İlki tahmin ettiğin gibi insan para için kalemini, ruhunu satmamalı. İkincisi para için yazılan şeyler bence edebi hiçbir değer taşımıyor. Zamanına yazık.
Madde – 7 Ne Demiştik, Oku
Madde 2’de bahsettiğim okuma eylemi, kendi yazdıkların içinde geçerli. Yazdıklarını tekrar tekrar okumaktan sıkılma. Word ya da başka bir yazma programına koşulsuz güvenme. Özellikle yanlış yazılan doğru kelimeler için bu husus çok önemli.
Madde – 8 Kitap Yazmayı Herkes İster.
Yeni bir yazar olmanın en zor yanlarından biri, yakınlarınızda her zaman harika bir fikri olan, yazar olmayı kıl payı kaçıran birilerinin olması. Sık sık “senin yazdığın ne ki, bende ne hikayeler var bir bilsen. Gel bir gün anlatayım. Bunları da yaz” gibi tekliflere maruz kalacaksın. He de geç.
Madde – 9 Klavyeni geliştir.
Yazarlık sadece düşünsel bir performanstan ibaret değil. Bir yazar olabilmek için (dikkat edin iyi bir yazar bile değil) hayal kurabilmek kadar fiziki bir eylem olan “yazma” işi için güç, yetenek, sabır, dilbilgisi, başlangıç seviyesinde olsa bile bilgisayar bilgisi ve daha pek çok yazarlık ile doğrudan ilgisi olmayan temel bileşenler gerekiyor. Hani az önce “ünlü bir yazar olmayı kılpayı kaçıranlar” diye bir güruhtan bahsetmiştim ya. İşte onlar belki de bu eksiklikler yüzünden kaçırdılar. Nereden Bileceksin?
Madde – 10 Kargaya Yavrusu Şahin Görünür.
Son okuma işi benim ekstra önem verdiğim bir konu. Bildiğim kadarıyla bunu pek çok yazar yapmıyor. Anlaşılan herkes kendi yazdığının mükemmelliğinden son derece emin. Ancak ben, kendi adıma “artık oldu” seviyesine getirdiğim bir taslağı başka birinin okumasının pek çok açıdan faydalı olduğunu düşünüyorum.
Eğer etrafında iyi bir okur, doğru söyleyecek kadar açık sözlü, ancak suyunu çıkaracak kadar patavatsız olmayan, tavsiye vermekle müdahale etmek arasındaki dengeyi koruyabilen ve kitap çıktığında sağda solda “benim sayemde” diye gezmeyeceğinden emin olduğun birileri varsa yayınevinde gitmeden önce kitabını okumasında yarar var.
Madde-11 Motivasyon cümlesi Paylaşmadan Olmaz
“İyi bir mazeretiniz olması sizi her koşulda haklı yapar ama asla başarılı yapmaz” (Umut Çalışan)
Bakın bu sözün tüm hakları bana ait. Eğer bir yerde kullanacak olursanız yanına benim adımı da yazın. Asıl konuya dönersek mazeretlerinizi yenemediğiniz müddetçe herhangi bir şey yazamazsınız. Zaten bu sadece yazarlık için değil her konuda geçerli.
-SON-
Benim aklıma gelenler şimdilik bu kadar. Sormak istediğiniz bir şey olursa yorum yapabilir ya da özel mesaj atabilirsiniz.
Kitap Yazdım, Şimdi Ne Yapacağım sorusu için en kısa zamanda yeniden karşınızda duruyor olacağım. (Şaka şaka. Kahrolsun plaza dili ve edebiyatı)
Takibe Almayı Unutmayın.
İncelemek istediğiniz kitabın üzerine tıklayabilirsiniz.
0 Yorumlar
Yorumlarınız bizim için önemli...