Şaman Aynası - Asu Mansur

dışarısı
Asu Mansur- Şaman Aynası


"Dışarısı nasılsa içerisi de ona dönüşür."

Kham Asu Mansur'un şamanizm hakkkındaki bu ikinci kitabı, ilk kitap olan Şaman Gözü'ne nazaran daha çok kişisel gelişim kitabı gibi. İlk kitap günlük hayatta reel olarak işimize yarayacak daha fazla bilgi içeriyorken bu kitap iç dünyamızı dengelemek için gerekli olan bilgileri vermeye çalışıyor. Bunun sonucu olarak da karşımıza sık sık “Bunu yaptığınızda x’inizin daha farklı olduğunu farkedeceksiniz” gibi cümlelerle karşılaşıyoruz. Ancak şamanizm’in özünde (elbette benim kavrayabildiğim kadarıyla) bir dinden ziyade tabiatla uyum içinde yaşamayı öngören bir düşünce sistemi olduğu kabul edilirse öğretinin temelinde kişisel gelişim zaten doğal olarak mevcut.

Bunun dışında kitabın en çok hoşuma giden kısmı bugüne kadar alt anlamını bilmeden kullandığımız onlarca kelime veya deyimin Türk töresine ait kökenlerini öğrenmek oldu. Yayan yürümenin ayak anlamına gelen “yayak” kelimesinden, bunalmak tabirinin kötü düşünce-kötü enerji anlamına gelen “bun” kelimesinden türetilmesi gibi.

Ancak ne yalan söyleyeyim her iki kitapta Şamanizm ya da Kham’lıkla master seviyesinde ilgilenenler için. Benim gibi başlangıç seviyesinde ilgilenenler ve ruhunu arındırmak, doğadaki hayvanını, elementini öğrenip buna göre yaşamak isteyenler için biraz ağır, hatta ne bileyim biraz da korkutucu. Umarım Asu Mansur ilk fırsatta yeni başlayanlar ya da ilgilenenler için rehber yada el kitabı şeklinde kademe kademe ilerleme seviyeleri içeren bir kitapçık yayınlar ya da ritüllerin sıra ile indexlendiği bir internet sitesi ya da onun gibi bir şey açar.

Okuduk, bir nebze de olsa faydalandık. Kut’lu olsun.




Yorum Gönder

0 Yorumlar