Edirne Adı Nereden Geliyor, Edirne'yi Kim Kurdu

edirne, efsane, şehir adları
Truva Savaşı'nın kumandanlarından Agamemnon'un oğluydu Orastes. Agamemnon, gemileri ile Truva Savaşı'na katılmak üzere hareket etmeden önce farkında olmadan kutsal bir geyiği de vurmuştur. Buna kızan tanrılar ünlü komutanı cezalandırırlar ve yelkenleri dolduracak rüzgârları durdururlar. Gemileri hareket etmeyen Agamemnon günlerce tanrılara yalvarır ve geyiği bilmeden vurduğunu söyler ve affedilmesini diler. Tanrılar tek bir şartla O'nu affedip rüzgarları serbest bırakacaklardır.

Agamemnon'dan biricik güzel kızı İfigenia'yı kurban etmesini isterler. Ünlü komutan savaş sonrasında tanrıların bu istediğini yerine getirir ve kızını kurban eder. Kızının ölümüne çok üzülen anne Klytamaestra, Agamemnon'u bir daha affetmez ve savaş bitiminde erkek kardeşi ile bir olup ünlü komutanı haince öldürür.

Çocuk Orestes, bu cinayetin ardından saraydan alınıp başka bir yerde büyütülür. Yetişkin olduğunda da saraya geri gelir. Gelenek gereği amcası ve annesini öldürerek intikamını alır. Anne katili olduğu için çok büyük bir suç işlemiş, öç tanrıları peşine düşmüştür. Bu suçtan arınmak için de tanrılara yalvarmaya başlar. Tanrılar iyi bir genç olan Orastes'in bu durumuna üzülürler ve anne kanıyla kirlenen ellerini üç nehrin birleştiği yerde yıkarsa, affedilip günahından arınacağını kendisine bildirirler.

edirne, efsabeYıllar süren uzun bir yolculuğa çıkan Orastes, sonunda enez taraflarına gelir ve burada bir balıkçı ile arkadaş olur. Bu balıkçı üç nehrin birleştiği yeri bildiğini ve kendisini oraya götüreceğini söyler. Küçük yelkenli bir gemi ile Saroz Körfezi'nin ılık rüzgarlarını arkalarına alarak birlikte bir nehir yolculuğuna çıkarlar. Günler sonra Arda, Meriç ve Tunca nehirlerinin birleştiği yeri bulurlar.
"İşte burası" der balıkçı. Küçük yelkenli gemiden suya atlayan Orastes, burada yıkanarak günahlarından arınır. Bunun üzerine öç tanrıları da kendisini affeder. Orastes, bir daha geri dönmez ve çok sevdiği bu topraklarda küçük bir kasaba kurarak buraya Orestia adını verir. Edirne şehri işte bu Orestia kasabası etrafında büyüyüp gelişir.

Not: Bu efsane, Enver Şengül'ün Darüşşifa Delilik Mevsimi isimli kitabından alıntılanmış olup, Edirne'ye ait bu efsanenin kitabın 22. sayfasına denk gelmesi güzel bir tesadüftür. 

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. adı üstünde o sadece uydurulmuş bir efsane ve ortada kaynak yok. Orestiya diyerek fikrin kimden ve ne amaçla ortaya çıktığı belli. Zaten kendi benliğinden uzak bu tip patavatsızlık, işgüzarlık ve yabancılaşma sevdaları değil mi ezelden ebede Türk yurdu Edirne'min defalarca işgaline sebep? Oradan buradan hiç sorgulamadan toplanmış alıntıl bilgilerle tarihçilik oynamak demek tehlikeli sularda yüzmek gibi... Ne diyordu Mustafa Kemal Atatürk; "Tarih yazmak tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır".

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için önemli...