Başlangıç - Dan Brown

         
origin,başlangıç, langton
Eskiden otobüste tek başına geçirilen birkaç dakika, işe yürüyerek gitmek veya bir randevuyu beklemek gibi insanın yalnız kalıp düşünebileceği sessiz zamanlar artık katlanılmaz geliyordu. Farkında olmadan insanların elleri sürekli telefonlarına, kulaklıklarına, oyunlara gidiyor; teknolojinin bağımlılık yapan çekimine karşı koyamıyorlardı. Geçmişin mucizeleri, yepyeni olana duyulan açlıkla silinip gidiyordu.


Dan Brown ne zaman kitap çıkarsa yer yerinden oynuyor. Edebi yanını bilemem ama ilgi çekmeyi kesinlikle çok iyi başarıyor.

Bu kitap hazırlanırken de çevirmenlerin, bir odaya kapatılması, dışarı ile görüştürülmemesi vs. derken, epey bir yaygara koptu.

Kitap her ne kadar dilimize "Başlangıç" olarak çevrilmişse de, biz çizgi roman hayranları biliriz ki Origin kelimesini Türkçe'de en iyi Köken karşılar. Neyse bu tercihe açık bir konu, kitabın geneline bakınca çok da önemli değil zaten.

Çocukken de bunu yapardık ama büyürken bir yerlerde bıraktık.

Her Langton macerası gibi yine katedraller, manastırlar, dinler tarihi arasındayız. Her kapının altından bir heykel, resim, sanat eseri, o sanat eserinin içinden çıkan derin anlamlar (sanatçının kendisi bu kadar derin anlam yüklememiştir) çıkıyor. Ancak bu kez çok önemli bir fark var. Langton'un eski öğrencisi, dahi çocuk Edmond Kirsch, dinlerin sonunu getirecek bir keşif yaptığını iddia ediyor. Tüm dinlerin ortak merakı olan ve kendince cevaplandırdıkları "Nerden geliyoruz, nereye gidiyoruz" sorularında Kirsch, tamamen bilimsel ve kesinlikle reddedilemez cevaplar getirmiştir. Elbette bu keşfin ortaya çıkması pek çok din adamının işine gelmediğinden, keşfi tüm dünyaya duyurmak oldukça zorlu olacaktır.

Pek çok yerde, ana konudan bağımsız bol bol yukarıda bahsettiğim sanat eserlerinden bahsedilmiş. Hatta sanat müzesinde geçen ilk 150 sayfada neredeyse müzedeki tüm eserlerin katalog bilgileri nokta atlanmadan verilmiş. Bu noktada ister istemez tüm eserleri google amcaya sorup, neye benzediklerini görmek istiyorsunuz. O yüzden kitabı okurken, internet bağlantınızın olmasına dikkat edin.

Arkadaşlar, Tanrı'nın var olmadığını kesin bildiğimi söylemiyorum. Tek söylediğim, bu evrenin ardında ilahi bir kudret varsa, onu tanımlamak için yarattığımız dinlere bakıp kahkahalarla gülüyordur.

Gelgelelim kendi adıma açıklanan keşfi pek de tahmin edilemez ya da dinlerin temelini sarsıcı olarak bulmadım. Çok bilgim yok ama nereden geldik sorusuna pandeistler de yıllardır buna benzer şeyler söylüyor. Ayrıca nereye gidiyoruz sorusuna benzer bir cevap vermek için de Kirsch kadar dahi olmaya gerek yok. Açıkçası ilk baştaki anlatımlarla hedef o kadar yükseldi ki; ben roman kurgusu dışında gerçek hayatta da tartışmalara yol açabilecek bir teori bekledim. Bunun dışında sayın yazar, umarım finale kimsenin şaşırmasını beklemiyordur. 

Altın Kitaplar'ın yayına hazırladığı Başlangıç sanırsam biraz aceleye gelmiş. Pek çok yer de imla da ciddi sıkıntılar var. Ayrıca Dan Brown kitaplarının bulabildikleri her boşluğuna "Da Vinci şifresi Yazarı" yazmalarındaki mantığı anlamadım. Dan Brown lan bu… ne yani? Bunu yazmasanız tanımayacaklar mı yazarı? Adam üstüne kaç kitap çıkardı, hala mı da vinci?

Geçmişini hatırlamayanlar, onu tekrar yaşamaya mahkumdur.

Yine de 533 sayfalık uzunluğuna rağmen, su gibi akıp gidiyor, hiç sıkılmadan okuyabiliyorsunuz. Ancak yine de okuyacaksanız biraz ucuzlamasını bekleyin derim, zira hali hazırdaki satış fiyatı bence pahalı.  

Pahalı demişken, okuduğum bu kitabı sayfamı takibe alan bir kişiye hediye etmek istiyorum. Çekiliş şartları aşağıda ve eğer katılmak isterseniz linke tıklamanız yeterli. Link sizi doğrudan katılım sayfasına götürecek. Son katılım 31 Ekim…
başlangıç, origin, çekiliş
künye



Orijinal Adı: Origin
Yayın tarihi: Ekim 2017 (1. Baskı)
Yazar: Dan Brown
İngilizce'den Çeviri:  Petek Demir İncek
Ebat: 13,5 x 21,5 cm
Sayfa: 536
ISBN: 9789752123267
Goodreads Puanı: 3.94

Yorum Gönder

0 Yorumlar