Ufak Şeyleri Dert etmeyin - Richard Carlson

kişisel gelişim, kitap yorumu
Yaratılan bir bardak er geç kırılacaktır.

Bu kez elimde kişisel olarak gıcık olduğum kişisel gelişim türüne ait bir kitap var. "Amerika'da ilk defa bir kitap bir yılda 5.7 milyon sattı" iddiası bir tarafa "Huzurlu olmak istiyorsanız UFAK ŞEYLERİ DERT ETMEYİN Hepsi de ufak şeylerdir." yazan, tam sayfa bir başlığı var.


İçeriğe gelince, her biri birer ikişer sayfadan ibaret 100 madde de evrenin sırları, hayatın mucizeleri ayaklarımızın altına serilmiş ve her madde bir başlıkla taçlandırılmış. Ufak Şeyleri Dert Etmeyin, bu mucizeler listesinin ilk maddesi. Söz konusu maddeler arasında Övgü ve Yergi Aynı Şeydir (Md.33), Rastgele İyilikler Yapın (Md.34), Postayla Evlat Edinin (Md.57), Bu da Geçer (Md.90) gibi maddeler, açıklamaları ile birlikte verilerek, hayatımızın geri kalanında daha mutlu olabilmek için yapmamız gerekenler sıralanmış.

Tüm kişisel kitaplarında olduğu gibi bu da, akıllı, mantıklı, bir şekilde uygulamak mümkün olsa mutlaka işe yaracak, onlarca güzel tavsiye içeriyor. Lakin türdeş tüm kitaplar gibi bu kitap da aynı ve o önemli soruyu cevapsız bırakıyor; "Bu tavsiyelere uymayı nasıl başaracağız?"

Misal şöyle bir bölüm var: "Trafikte sakin kalmayı deneyin. Yoksa sinirleriniz erken yıpranır, enerjiniz tükenir, günün geri kalanını sürekli stres altında geçirirsininiz. Oysa 2 saniyelik bir sabır gösterisinin sizi daha pozitif, daha mutlu bir insan yapar. 2 saniye kendiniz tutmanın hayatınızda yapacağı değişikliğe inanamayacaksınız."

Vauvvv. Dostum, birden nasıl aydınlandım, anlatamam. Bende sorunum ne diyordum. Meğersem hep o ki saniye yüzündenmiş. 

kişisel gelişim

Maddeler halinde hazırlandığından, bir ders kitabı algısıyla okuduğumdan olsa gerek, aklımda neredeyse hiçbir şey kalmadı. (Yukarıdaki not aldığım için hatırlıyorum.) Ki hoş kalmış olsa bile maddeleri hayata uygulamaya çalışmaktansa, ameliyatla sinirlerinizi aldırmak daha kolay, tatbiki daha mümkün gibi görünüyor. Ancak hatırladığım kadarıyla maddelerin tümü "koy götüne rahvan gitsin" ya da "takma kafanı, siktiret" mantığı baz alınarak oluşturulmuş. "Başınıza kötü bir şey geldiğinde 100 sene sonra bunun bir önemi olup olmayacağını düşünün. Önemi olmayacağını anladığınızda ne kadar rahatladığınıza inanamayacaksınız" diye madde var mesela. Gerisini anlayın işte.

Kısaca her kişisel gelişim kitabı gibi, teoride mükemmel, pratikte uygulaması neredeyse imkansız önerilerle dolu. Muhtemelen gerçek yaşama ait tek faydası yazarına olmuştur. Zira çeşitli yayın evlerinde onlarca baskı yapmış ve hala satışta olan bir kitap.

Sahi, aranızda hiç kişisel gelişim okuyarak ufku açılan, idealindeki ruh haline kavuşan biri var mı?

Ufak Şeyleri Dert etmeyin - Richard Carlson


Orijinal Adı: Don't Sweat The Small Stuff... and It's All Small Stuff
Yayın tarihi:  2006 (9. Baskı)
Yazar: Dr. Richard Carlson
İngilizce'den Çeviri: Esat Ören
Ebat: 13,5 x 19,5 cm
Sayfa: 155
ISBN: 9789753371179
Goodreads Puanı: 3.52

Yorum Gönder

0 Yorumlar