Asteriks İspanya'da

“M.Ö 50 yılı… Galya tamamen Romalıların işgali altındadır. Hemen hemen… Yenilmez Galyalıların yaşadığı küçük bir köy, işgalcilere hala kafa tutmaktadır. Totoryum, Akvaryum, Toplantıyum ve Lavdanyum garnizonlarında görev yapan Romalı askerler için hayat hiç de kolay değildir.”

Özellikle lise çağlarımda çizgi roman okuduğum için alay konusuydum. Sonraları büyüdükçe alay edenler azaldı. Kaldı ki değil alay etmek, evimi kundaklasalar geri adam atmam. Ben Asteriks hastasıyım aga. Eve her gün gazete girdiği ilkokul yıllarımda, Tercüman, Bulvar gazetelerinin ilavesi, babamın hediyesi Asteriks bana. Her macerası 21. Yüzyıl kalitesinde yaratılmış birer masal gibi gelir bana. Daha elime aldığım an, kapaklarına bakarken aptal aptal sırıtmaya başlıyorum, elimde değil. Aha bunun kapağında da gönlümde yer etmiş adıyla Hopdediks (şimdi Oburiks diyolla) Galya ve İspanya'yı halatla birleştirerek bildiğin "çılgın proje" ye taa o zamanlarda imza atmış. İnanabiliyor musunuz, işte bunlar hep Roma zihniyeti sebebi ile gerçekleşmemiş. 

Eskiden bunu Halit Kıvanç çevirirdi. Palamutiks’ler, Dediğimdediks, Eskitopraks bize hep Halit abiden yadigâr. Yeni nesil çeviriler de Halit Kıvanç'ın tarzına paralel gidiyor. İspanyol Şef Doritos Panços'un oğlu Perikles var mesela. Seviyorum bu tarz çeviriyi. Ha bir de bu macera da Edirne'li atalarımla tanıştım. "Abe oş geldiniz" diye karşıladılar Galya'lıları. 

Bu macera, İspanya’yı egemenliği altına alan Jül Sezar’ın son direnişçi köyü yıkmak için kabile şefi Doritos Panços’un oğlunu rehin almasını konu alıyor. Rehine Perikles daha sonra kurtarılmasın diye Galya’ya götürülür. Ancak uyanık bücür Perikles Romalılar elinden kurtulur ve bizim küçük Galya köyüne sığınır. Şef Toptoriks’de ufaklığı memleketine geri götürme görevini Asteriks ve Oburiks’e verir ve kahramanlarımız İspanya’ya doğru yola çıkarlar. Günümüze yapılan göndermelerin gırla gittiği maceranın son anlarında matador kelimesinin literatüre Astreriks tarafından kazandırıldığını da öğrenerek ufkumuzu ikiye katlamamızda eğlencenin bonusu.


Ön kapak, arka kapak, başlık, kullanılan yazı karakteri... Herşeyi muhteşem. Masal tadında, çizgi film akıcılığında. Bir Shire'de Leto ile Shire yaprağı tüttürmek, bir de Galya'da macera sonrası şölene katılmak. Şu hayatta en çok istediğim iki şey. Kakafonis'i dinlemeye bile razıyım. O derece. En nihayetinde Ilgın da iyileşti ve pozumuz hazır. Unutmadan son sosyal mesaj; çocuklarınıza çizgi roman okutun. Neden sorunuzun cevabı resimliroman.net moderatörlerinden baykuş’tan geliyor. “Çizgi roman okumak çocukların zihinsel ve yaratıcı düşünce gelişimi için düzyazı kitaptan daha çok faydalıdır. Zira ç.r.da anlatılan olayın %0,1i gösterilir, çocuk okurken farkında bile olmadan geri kalan %99,9'u kendi hayalgücü ile doldurur; sesleri, konuşmaları, hareketleri, 3 boyutlu mekânları hayal eder ve bunu farkında dahi olmadan altbilinç düzeyinde yapar.” 

Yorum Gönder

0 Yorumlar