İğne Oyası - Serra Menekay

12 eylül, darbe, roman, eleştiri
Birçoğu gerçekten ne olduğunu hiç anlamadı…  Anlayanlar da anlamayanlar da bu toplumsal şizofreninin kurbanı oldu. Kimi öldü, kimi katil oldu, kimi hapislerde işkence gördü; kimi tahsilinden, kimi ekmeğinden, kimi sevdiğinden ama herkes umutlarından oldu… Herkes iyiyi, doğruyu yaptığını düşündü, oysa herken kurbandı.

Bir 12 Eylül Romanı

E.K.O ile okuduğum 7. ve eğer bir değişiklik olmazsa sezon faili kitabımız. Yaz dönemi nedeni ile toplantılara (kitap okumaya değil) bir süreliğine ara vermeyi planlıyoruz. Edirne Kitap Okur ile birlikte okuduğum diğer kitaplar için buraya bakabilirsiniz.

Kitap, grubumuz üyelerinden Sn. Fatih Altun'un bir arkadaşı olan Serra Menekay tarafından yazılmış. Kocası tarafından iftiraya uğrayarak hapse düşen Dürdane ve iftirayı atan eski solcu kocası Mehmet'in ağzından aktarılan iki ayrı öykü var. "Dürdane'nin Öyküsü" bize, erkek egemen bir toplumda, zina gibi bir iftiraya uğramış bir kadının ayakta kalma, kendini temize çıkarma ve çocuklarına kavuşma mücadelesini anlatırken, diğer öyküde baba mirası olan devrimciliğin peşinde bir ömür çürütüp, hiçbir şey kazanamayıp aksine her şeyini kaybeden bir adamı anlatan "Mehmet'in Öyküsü" 12 Eylül Dönemi'ne dair bilgilerimizi gözden geçiriyoruz.


İğne Oyası her ne kadar "Bir 12 Eylül Romanı" alt başlığı ile çıkmışsa da bence ve burada zikredemeyeceğim bazı nedenlerden ötürü bir dönem romanı değil. (Maalesef spoiler vermeden bunu açıklamanın imkânı yok. Bu yüzden iyiki grup ile birlikte okumuşum diyorum. Kitabı okuyan 8-10 kişinin arasında içimi rahatça dökebileceğim) Ama yine de hafifçe bahsetmek gerekirse; evvela Mehmet'in öyküsünün günlük gibi kurgulanması dolayısıyla olsa gerek düz bir anlatıma ve doğası gereği diğerlerine çok fazla benzeyen bir kurguya sahip. Bu nedenle dönem ile yakından ilgilenen birine bir şey vermekten, alakası olmayan birinin ilgisini çekmekten uzak. Bence Dürdane'nin Öyküsü yanında sönük kalmış. Öte yandan, anladığım kadarıyla ana yemek olan Mehmet'in Öyküsüne sos olarak tasarlanan Dürdane'nin Öyküsü, diğer öykünün hiç varmaması gereken bir noktaya gelmesi ile birlikte asıl hikâye konumuna geçmiş. Keşke Dürdane'nin Öyküsü biraz daha uzatılsa, derinleştirilse idi.

Yine yukarıda bahsettiğim (ya da bahsedemediğim) sebepten ötürü, Mehmet ve öyküsü ile ilgili tüm boşluklar, hatalar, gariplikler, yanlışlıklar hakkında tuttuğum notlar ve Mehmet'e hazırladığım laflar çöp oldu gitti. Oysa ne kadar da bilenmiştim Mehmet'e; ağız dolusu sövecekken, şimdi susup kalmak zorundayım.

Tüm dönem kitaplarından çıkarabildiğim kadarıyla, ben doğmadan önceki, çocukluğumdaki ve şimdiki dönemler arasında aslında pek bir fark yok. Sanki ülke ülke değil , emperyalist güçlerin dönme dolabına binmiş küçük bir çocukmuş gibi. Yaklaşık 20-30 yılda bir dön Allah dön, aynı şeyler yaşanıp duruyor. Özal dönemi anlatılırken, lüks tüketim mallarının ithalatının çığırından çıkması, halkın tüketim çılgınlığına alışması, har vurup harman savurması, televizyon dizileri ve sinema filmlerinin kalitesizliği, Türkiye'nin kendi kendine yetebilen bir ülke olmasının sonunun gelmesi, kurufasülyenin bile ithal edilmesi, basına sansür uygulanması, TRT'nin tek taraflı yayın yapması ve daha niceleri. Bir an yazarın günümüz yönetimine laf soktuğunu düşünemeye başladım. Ha bir de Tarzan çizgi romanının yasaklanması mevzuu var, ilk kez duydum. Ancak bir çizgi roman sever olarak gerekli yerlere haber saldım. Konunun takipçisi olacağım, detaylar gelir gelmez nedeni nasılı hakkında hemen bu cümlenin altına bir paragraf açıp bilgilendirme yapacağım.

Alibi Yayıncılıktan çıkan kitabın sade, hoş ve içeriği tam anlamıyla yansıtan bir kapağı var; beğendim. Bir iki kelime hatasını saymazsak, güzel ve kaliteli bir baskı olmuş. 12 Eylül dönemini takip edenlerin ilgisini çekebileceğini düşünüyorum. Ancak konuya olan hakimiyetiniz nezdinde tatmin ediciliği düşebilir, bilginize. İyi okumalar… 
kitap künyesi, darbe



Orijinal Adı: İğne Oyası: Bir 12 Eylül Romanı
Yayın tarihi: Nisan 2017 (1. Baskı)
Yazar: Serra Menekay
Ebat: 13,5 x 19,5 cm
Sayfa: 272
ISBN: 9786058271937
Goodreads Puanı: 4.00


Yorum Gönder

0 Yorumlar