Bütün Kuralları Yık! - Alper Kaya

polisiye, Alper Kaya
 Beyaz tavşanı takip ederken, ince ve uzun bire geçit buldum. Ölüm kadar ince, pişmanlık kadar uzun. Soluk al, soluk ver. Çünkü köşe başında seni bekliyor. Beyaz tavşan, artık biraz kırmızı. Kan kırmızısı.

Biz Komiser Tahsin’in Oğlak Yayınlarından çıkacak yeni baskılarını bekleyip dururken, hiç hesapta olmayan bir anda yapan Alper, bizleri Bütün Kuralları Yık! ile tanıştırdı. 2017 Tüyap Kitap Fuarı’nda hem yaklaşık iki yıldır sanal âlemden tanıştığım yazar ile el sıkışma hem de imzalı kitabını alma şansına eriştim.

Bütün Kuralları Yık! normal yaşantısında radyocu, diğer hayatında ise kiralık katil olan Nazım’ı anlatıyor. Yıllardır prensiplerine bağlı bir kiralık katil olarak iyi bir kariyer yapan Nazım, son işinden sonra hasbel kader kurallarından birini esnetince, tesadüfen kendine kurulan tuzağı fark eder. Kendine kurulan tuzağı ortaya çıkarmak isteyen Nazım, ilk kuralı esnetmenin getirdiği şansa inanarak, sıra ile tüm kurallarını terk etmeye başlar.

Kitap, Alper Kaya’nın ünlü serisi Komiser Tahsin’den aşina olduğumuz sade anlatımın izlerini taşıyor. Ancak bu kez yan karakter tahlilleri daha hafif geçilip, olayın kendisine odaklanılmış. Kiralık katil Nazım, tıpkı Komiser Tahsin gibi, karanlık ve kirli siyasi ilişkiler ağında ayakta kalma savaşı verirken, benzetmeler, tasvirler, aforizmalar gibi edebi terimlerle vakit kaybetmiyor; amacına odaklanmış bir vaziyette işine bakıyor.

Alper’i tanıyanlar hayatında ne denli polisiye odaklı olduğunu ve yazın hayatını buna göre planladığını bilirler. Hal böyle olunca ister istemez kitabı okurken siz de dedektifçilik oynamaya başlıyorsunuz ve ister istemez birkaç yerde kendinizce hatalar ya da tuhaflıklar buluyorsunuz. Yazarın bunları “bakalım dikkatli bir okur musunuz?” diye kontrol etmek için bıraktığı deliller olup olmadığından emin değilim. Ayrıca aramızdaki hukuku ve çok yakında yayınlanacak olan kitabım nedeni ile yorum yapma sırasının Alper’de olduğunu göz önünde bulundurunca asıl ve ağır tşk içeren eleştirilerimi özelden yapacağım. Ancak yine de bloğumun korunması gereken bir şanı olduğunu düşünerek şu noktaya değinmesem çatlarım;

Bir yerlerde film makarası diye bir şey geçiyor. Film makarasının nasıl kopyalandığını bilmiyorum ama konu o değil; sadece 2017 yılının sonlarında olduğumuzu ve en az 10 yıldır en profesyonel makinelerde bile sd kart kullanıldığını hatırlatmayı bir borç bilirim. Yazar burada makaralı film makinelerini kullanmakla ne yapmak, nereye varmak istemektedir? 


Polisiye, Alper KayaOğlak Yayınları’ndan çıkan kitabın kapağında ucuna susturucu yerine mikrofon takılı tabanca görseli, Nazım’ın çifte kimliği düşünüldüğünde harika. Her şey bir tarafa kitabı okuyan bir grafiker ile karşı karşıya olduğumuzu düşünürsek, Türkiye şartlarında bu bir mucize. Ancak “ü” harflerinin noktaları üst tarafa doğru hizalanamamış (bu belki sadece bendeki kitaptadır) olması ve en alttaki “y” harfinin diğer harflerle aynı hizada olmaması bana pek doğru gelmedi. Aynı şekilde iç sayfalarda çok az (hatta sol sayfaların sağında hiç) kenar boşluğu bırakılmasını beğenmedim.

Bunlar dışında 133 sayfalık uzunluğu, Amerikan polisiyelerini aratmayan olay akış hızı ile son derece okunabilir bir roman. Bir gecede (hatta birkaç saatte) bitirilebilir, “ağbi okumak istiyorum ama çabuk sıkılıyorum yeaa” diyenlere hediye edilebilir, Alper’in çağrıldığı her kolektif işe bulaşmayıp, enerjisini sadece kendi eserlerine verse çok daha güzel şeylerin olacağının habercisi bir kitap.


Alper Kaya, künyeEğer kitabı merak ettiyseniz ve almayı düşünüyorsanız, buraya tıklayabilirsiniz. 



Orijinal Adı: Bütün Kuralları Yık!
Yayın tarihi: Kasım 2017 (1. Baskı)
Yazar: Alper Kaya
Ebat: 12 x 21.5 cm
Sayfa: 133
ISBN: 9789753299329
Goodreads Puanı: 4.33

Yorum Gönder

0 Yorumlar