Sizin Memlekette Eşek Yok Mu - Aziz Nesin

öykü, hikaye, aziz nesin
İstanbul’un üç bir yanı deniz. Bu kadar da değil. İstanbul’un denizi, İstanbul’un karasının koynuna kol kol sokulmuş. Yine de böyleyken, İstanbul’da denize girmek, öbür dünyada cennete girmekten zor.


Uzunca bir süredir, iş yerinde öğlen arası kitap okuma faslım sekteye uğradı. Hep bir işim çıkıyor, öğlen istirahatı kalıyor. Aylardır kalemde sürünüp dursa da aslında bir saat içinde okunabilecek bir kitap. Lakin bir saatte okunur dedimse, etkisi, anlamı, geçerliliği, her Aziz Nesin kitabı gibi yıllarca sürecek bir kitap.

“Aziz Nesin’in Aziz Nesin’den Seçtikleri” alt başlığı ile çıkmış; doğru yalan, pazarlama stratejisi ben bilmem. 22 öykünün ardına yine yazara ait 7 tane taşlama var. En yenisi yaklaşık 30 yıl önce yazılmış olmasına rağmen, sanki bu sabah baskından çıkmış, muhalif bir gazetenin köşe yazısı kadar taze. Akıl alır gibi değil. Her öykü ayrı güzellikte ve okurken tatlı bir tebessüm etmenize neden oluyor. Ancak memlekete tutulmuş bir ayna gibi bizi bize anlatırken, aynanın arkasındaki karanlığı fark edince ister istemez içinizi bir hüzün kaplıyor. Yıllardır süre gelen siyasal yaşam içinde sadece figürlerin değiştiğini, ana temanın her zaman aynı kaldığını ve bir arpa boyu yol gidemediğimiz gerçeği, yüzümüzde bir tokat gibi patlıyor.

Küçük yerde büyük görünmek kolay oluyor.

Konuk ev sahibinin eşeğidir.
öykü, hikaye, aziz nesin
Kitaplığıma nerden ya da nasıl geldiğini bilmiyorum ama zararı yok, iyi ki gelmiş. İç kapakta Temmuz 1995 yazıyor. Yine iç kapağa göre AD Yayıncılık tarafından basıldığı yazıyor ama baskıya bakarak gazete eşantiyonu gibi. Her sayfa kitaptan ayrılıp, bağımsızlığını ilan etmiş. Eğer bu “her öykü başlı başına bir kitap olabilecek kadar kaliteli” diye bilerek yapıldıysa söyleyecek sözüm yok. Sakın “eski kitap ya, ondandır” demeyin elimde çok daha eski basım kitaplar var ve hala taş gibiler. 

Dedim ya, hepsi öykü ayrı güzel olmakla birlikte; Sizin Memlekette Eşek Yok mu, Du Bakalı N’olecak ve Kazan Töreni isimli öyküler benim ilk üçüm. Diğer hepsini de dördüncü zaten… 
kitap künyesi



Orijinal Adı: Sizin Memlekette Eşek Yok Mu? 
Yayın tarihi: Temmuz 1995 (58. Baskı)
Yazar: Aziz Nesin 
Ebat: 13,51 x 21 cm
Sayfa: 159
ISBN: 9753250126
Goodreads Puanı: 4.06

Yorum Gönder

0 Yorumlar