Ölüm Beni Çağırıyor - Yılmaz Güney

Karanlığa saplanmış tüm düşüncelerimi aydınlatacak bir ışığa ihtiyacım vardı. Bu kentte de böyle bir şey satılmaz ki gidip alasın.

Bloğun sıkı takipçileri bilir (öyle birileri varsa tabi) kitaplık yerine konsol kullanıyorum uzun zamandır. Tekrar kitaplığa geçmeme sanırım bir ya da iki yıl var. Bu kitapta öylece konsol derinliklerinde kendi kendine duruyordu. Boynu bükük kalmasın diye aldım okudum. İçindeki nottan anladığım kadarıyla eşime 21. yaş günü hediyesi olarak gelmiş bizim eve. Hey gidi… 2000’li ve kızların birbirine hediye olarak kitap hediye ettiği güzel yıllar.

Kitap, Yılmaz Güney’in 19 tane kısa, ağırlıklı olarak soyut ve ne yalan söyleyeyim pek çoğunda ne demek istediği hakkında bende en ufak bir fikir kırıntısı uyandırmayan öyküden oluşuyor. Ara sıra kulağa hoş gelen, alıntılarda da örneklediğim birkaç güzel cümleyi saymazsak çok fazla cezp edici öyküler değiller. Evet, yalnız, yenilmiş, bezmiş, yoksul bir adam portresini içten içe hissediyorsunuz ama bu öyküleri yazanın Yılmaz Güney olduğunu bilmeseniz yüzüne bile bakmazsınız.

Pardösüsü olanlar kışı özlerdi. Ekmeği olanlar akşamı, uykusu olanlar geceyi beklerdi.

Yaba Yayınlarından çıkan, Aydın Doğan’ın önsözünü yayına hazırlayıp ön sözünü yazdığı, Çirkin Kral’ın sanat hayatına ilk atıldığı yıllarda yazdığı ve Aydın Doğan’ın iddiasıyla “dergi sayfaları arasında kalmış, kendisinin bile unutmuş olabileceği” bu öyküler bir araya getirilirken onlarca yazım hatası yapılmış. Ancak bu baskıya hazırlanırken özen göstermemekle mi alakalı yoksa yayınlandıkları dergilerden birebir alındıkları için mi böyle bilemedim.

Mutlu yaşamak isteyen bir adamın ağzı, kulağı, gözü olmamalıydı. Görmemek, duymamak, söylememek en iyisiydi.


Sanatçıyı daha yakından tanımak, yazın hayatı ve tarihçesi hakkında (her öykünün sonuna yayınladığı yıl ve dergi bilgileri verilmiş) daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için iyi bir seçim olabilir ama bizzat öykü türü meraklısı olan okurlara aynı keyfi vermeyebilir. 




Orijinal Adı: Ölüm Beni Çağırıyor
Yayın tarihi: Aralık 1998 (7. Baskı)
Yazar: Yılmaz Güney
Ebat: 13.5 x 19.5 cm
Sayfa: 96
ISBN: 9753860226
Goodreads Puanı: 3.38

Yorum Gönder

0 Yorumlar