Sona Kalan



“Ona Ikarus derdik.

Tabii ki bu, onun gerçek adı değildi. Çiftlikte geçirdiğim çocuktuk yıllarımda öğrenmiştim ki, insan yakında kesilmek için seçilmiş hiçbir hayvana isim vermemeliydi. Bunun yerine pekâlâ. Bir numaralı domuz, iki numaralı domuz, diye bahsedebilirdin ondan. Bunun yanı sıra, onunla hiçbir zaman göz teması da kurmamalıydın. Bu sayede onun varlığını sanki hiç fark etmemiş gibi davranabilir ve arada oluşabilecek bir sevgiyi de engelleyebilirdin.”

Tess Gerritsen, tüm kitaplarını takip etmek istediğim bir yazar. Ancak çoğu kitaplarını Martı Yayınlarının yayınlaması yüzünden sadece Rizzoli&Isles serisine tahammül edebiliyorum. Sona Kalan, bu serinin şimdilik Türkiye'de yayınlanan son kitabı. Her ne kadar final kısmı biraz zorlama gibi gelse de, genel anlamda sürükleyici, heyecanlı, keyifli bir macera. Güzel, su gibi akan, son derece keyifli bir macera. Çeviri, serinin diğer kitaplarına oranla daha iyi gibi dursa da yeterli değil. Mesela kaç kitaptır Papaz Daniel diye bildiğimiz adam bu kitapta Baba Daniel olmuş, daha ne olsun. Çeviri bir yana editoryal açıdan da bir felaket. Yahu biz okumak için üzerine para veriyoruz, sırf bu kitabı okumak için para alan biri okumaya üşeniyor. Akıl alır gibi değil. Maura’nın adı kimi yerde Anna, kimi yerde Claire diye geçiyor. Durum o derece vahim.

Birbiri ile tamamen alakasız üç çocuk, ailelerinin öldürülmesinin ardından koruyucu ailelerinin de öldürülmesi ile korkunç bir şok yaşarlar. Bu üç ayrı çocuk arasında bir bağlantı bulunduğuna inanan Dedektif Jane Rizzoli olayı araştırmaya başlar. Bu arada arka planda yavaşça ilerleyen yan hikayeyi de ana hikayeye ne zaman bağlanacak diye merak içinde takip ediyorsunuz. Klasik polisiye anlatımı ile hızlı, yormayan, sıkmayan, eğlencelik bir kitap.

Aklıma gelmişken, dizi ile kitapların tek benzerliği ana karakterlerin isim ve mesleklerinden ibaret. Bunun dışında dizi ve kitap birbirinden tamamen farklı. Yoksa Maura esmer olmasının yanı sıra hiçte dizideki kadar eğlenceli değil. Jane ona keza. Ayrıca kitaplar dizinin tam tersine daha çok Maura ekseninde geçiyor. Sanki dizi yapımcıları, yapım aşamasında alakasız bir senaryo yapıp, sonradan Tess Gerritsen’in bu meşhur karakterlerinden faydalanmak istemişler gibi. Ama ikisi de ayrı kulvarlarda ayrı güzel yapıtlar.


Seri eskiden beyaz fon üzerine kırmızı, kan lekeli yazılar üzerine kurulu kapaklardan ibaretken, yapılan değişiklikle yeni baskıların hepsi pavyonların ışıklı tabelaları gibi. Kırmızı, mavi, mor gece lambası gibi karşıdan göz alan renkleri var. Bana biraz abartılı geldi. Ha birde çok ilginçtir tüm kitapların ciltli versiyonları da satışta. 
Kitabının özeti, kitabı nasıl, iyi midir, okumalı mıyım, tavsiye, öneri, indir, konusu ne, kim yazmış çok satanlar mutlaka oku kim yazdı kitap roman  tess Gerritsen, sona kalan, katil, dedektif, cinayet, martı, pdf,








Yorum Gönder

0 Yorumlar